Lisukkeet






Täältä löydät reseptejä lisukkeisiin ja jos et läydä niin laita viestiä niin lähetän ohjeet. 



Basilikamousse

- tuoretta basilikaa
- maitoa tms
- smetanaa
- suola, pippuri
- halutessa loraus sitruunamehua tai limenmehua, 1 rkl riittää

Aja tehosekoitimessa tai vastaavassa puolipunttia tuoretta basilikaa ja maitoa, maitoa sen verran että saat ajettua basilikan soseeksi. Lisää basilika noin 4 dl smetanaa ja vispaa kuohkeaksi, lisää suola ja mustapippuri sekä tuoretta basilikaa.




Yrttiöljy

tähän voit laittaa mitä vain yrttejä. Laita blenderiin yrttejä ja öljyä sekä ripaus suolaa. Poraa niin että kaikki ainekset sekoittuvat hyvin  ja yrttiöljystä tulee nestemäistä. Valuta yrttiöljy harson läpi tai tiivin siivilän läpi. Käytä annoksissa koristeena kuten alla. Ei ole pakko siivilöidä.



Hernepyree

Ihana kermainen hernepyree sopii lisukkeeksi ja kastikkeeksi esim. kalalle.

- pakaste tai tuoreita herneitä noin 1 dl
- 1 salottisipuli tai puolikas keltasipuli, yksi valkosipulinkynsi
- voita 2 rkl, mustapippuria, suolaa
- kuohukermaa noin 0.5 dl, vähän riippuu kuinka paksun pyreen haluat vai enemmän kastikemaisen.

Pilko sipulit pieneksi kuutioksi ja laita kattilaan voi ja sipulit, kuullota hetki ja lisää herneet. Suolaa ja mustapippuria. Anna herneiden hetki pehmetä, noin 15 min ja sen jälkeen lisää kuohukerma , kuumenna ja sosouta sauvasekoittimella tai blenderissä. Kermaa sen mukaan minkälaisen koostumuksen haluat.



Marinoitu parsakaali




Tätähän olemmekin jo tehneet mutta halusin laittaa vielä kuvan tästä ihanasta parsakaali lisukkeesta. Voit joko marinoida parsakaalia yön yli limen mehussa ja jugurtissa tai hetken keittää parsakaalia, noin 3-4 minuuttia ja sitten sekoittaa loput ainekset parsakaaliin. Nopeampi versio on keittää hetken parsakaalia.

Gluteeniton pannuleipä



Kahteen pannuleipään tarvitset.

- 100g gluteenitonta jauheseosta
- noin 1 rkl oliiviöljyä
- puoli teelusikkaa tai vähän vähemmän ksantaania (luontainen sakeuttamisaine) pakollinen muuten taikina hajoaa käsiin.
- suolaa ripaus
-7-8 rkl lämmintä vettä

Sekoita kaikki ainekset keskenään taikinaksi ja tee 2 ohutta leipästä, kauli oikein ohueksi. Laita kuumalle pannulle tilkka öljyä ja paista noin 2 minuuttia per puoli. Sivele vielä pullasudilla ennen kääntöä toinen puoli kauttaaltaan tilkalla oliviiöljyä.


Linssimuhennos itämaisin maustein

- valmiita vaikka punaisi keitteyjä linssejä, paketti , 150-200g
- 1 sipuli pieneksi pilkottuna
- 2 valkosipulinkynttä pieneksi pilkottuna
- raastettua sitruunankuorta ja 2 rkl sitruunanamehua
- pala inkivääriä pieneksi pilkottuna
- pieni pala chiliä, 1-2 cm
- ripaus ruokosokeria
- noin 1 tl Ras el hanout maustesekoitusta, suolaa ja mustapippuria

Valuta linssit siivilän läpi. Laita pannulle öljyä ja lisää sipulit, chili ja inkivääri. Kuullota hetki ja lisää mausteet, anna mausteiden hieman myös lämmetä öljyssä. Lisää linssit ja loput mausteet, sitruuna ja sokeri, anna hetken paistua, niin että linssit lämpenevät ja mausteet sekoittuvat keskenään.


Rakuuna, pekoni, perunasose

Tätä olemmekin tehneet jo aikaisemmin mutta hyvä lisuke kalalle ja lihalle.

-perunoita vaikka 5 isoa
-3 siivua pekonia
-suolaa, mustapippuria, ripaus sokeria
- hienonnettua rakuunaa
-1 pieni valkosipulinkynsi
-voita 2 rkl ja kermaa sopivasti, joku puoli desiä

Kuori perunat ja keitä kypsiksi. Paista pekonia pannulla, hienonna ihan pieneksi, kuin pekonimurua. Lisää perunoiden sekaan:  paistettu pekoni, hienonnettu rakuuna, kaikki aineet, pilkottu valkosipulinkynsi jne ja soseuta haarukalla tai perunanuijalla suht tasaiseksi, sattumia saa jäädä. Jos et halua sattumia tee perunasose ensin kerman ja voin kanssa, soseuta hienoksi ja lisää vasta sitten muut rakennetta antavat ainekset.



Maaartisokka pyre

Maaartisokka on aika uusi raaka-aine minulle. Tein siitä paistosta sekä pyrettä.

Pyre

- 8 maaartisokkaa
-suolaa, mustapippuria
-kuohukermaa, noin puoli desiä
-voita, ainakin iso ruokalusikallinen

Lopuksi voit lisätä mieleistäsi tuoretta yrttiä, itse lisäsin pyreeseen hienonnettu ranskalaista rakuunaa.

Kuori maaartisokat, voit myös käyttää artisokan kuorineen, pese hyvin.Itse siis kuorin. Keitä kypsäksi, poista keitinvesi, lisää kaikki muut ainekset ja soseuta sauvasekoittimella, tarkista maku. Hyvää kalan ja punaisen lihan kanssa.

Paahda pestyjä maaartisokkia uunissa n 180 ja 45 minuuttia, kunnes ovat kypsiä. Lisää suolaa ja tarjoile sellaisenaan, revi maaartisokat sormin hieman auki.


Rukolamousse

Nami lisuke monelle ruoalle.

- majoneesia jonka voit tehdä itse tai kaupam, noin 0.5 dl
- rukolaa reilusti, yksi paketti
- suolaa, mustapippuria
- pari tippaa sitruunamehua
- pari anjovisfilettä
- noin 0.5 dl creme fraichia

Laita rukolan lehdet muutamaksi sekunniksi kuumaan suolattuun veteen ja tämän jälkeen jääkylmään veteen missä jääpaloja jos mahdollista. Kuivaa rucolat hyvin.Laita sitten kaikki ainekset blenderiin ja sekoita hyvin, tasaiseksi mousseksi ja mausta suolalla ja pippurilla jos tarvetta.


Tomaatti-paprika hilloke

- muutama tomaatti vaikka 2
- punaista paprikaa puolikas
- ruskeaa sokeria, noin 1 rkl
- etikkaa, 1 rkl
- chiliä 1 cm, 1 valkosipulinkynsi
- mustapippuria, suolaa (itse käytän välillä Marokkolaista mausteseosta Ras El Hanoutia, hilloke saa mukavasti potkua, mausteseos on hyvää joko sekoittaa tilkkaan oliiviöljyä ja hetken freesata seosta että maut pääsevät oikeuksiinsa)
- 1 sipuli

Laita kattilaan öljyä ja paista tai freesaa paprika, valkosipuli, chili ja sipulia hetki, lisää kattilaan etikka, lohkotut tomaatit, sokeri. Keitä hiljaisella noin 15 minuuttia ja lisää tarvittaessa tilkka vettä. Hilloke näyttää kuten kuvassa alhaalla, sitä voi tarjota lämpimänä tai kylmänä.





Porkkananlehti- yrttipesto








Porkkananlehdet voit käyttää ruoanlaittoon ja tässä ne on käytetty pestoon. Pese porkkananlehdet / naatit hyvin. Mittaa blenderiin tai tehosekoittimeen:

-1 dl oliiviöljyä
- suolaa vähän, mustapippuria
- 2 valkosipulinkynttä
- pala parmesan juustoa, noin 3x3 cm
- hippunen sokeria
- porkkanan lehtiä ja muita yrttejä noin 2-3 dl (tässä käytetty porkkananlehtiä, persilja, vähän rosmariinia sekä vähän korianteria)
-1-2 rkl manteleita tai pähkinöitä

Sekoita sekaisin sekoittimessa ja jos seos liian jäykkää lisää hieman oliiviöljyä, voit myös lisätä 1rkl sitruunanmehua piristykseksi.


Punajuurihummus



Kuori ja keitä punajuuret, noin 6-7 kappaletta. Keittäminen kestää noin 30 minuuttia. Kun punajuuret kypsät laita ne tehosekoittimeen, lisää puolikkaan limen mehu, suolaa ja mustapippuria sekä iso ruokalusikallinen tahinia. Lisää vielä ainakin 2 valkosipulinkynttä sekä noin puoli desiä oliiviöljyä. Sekoita kaikki keskenään tahnaksi ja lisää tilkka vettä jos hummus liian paksua.



Punajuuria

Punajuuria uunissa. Lohko 10 pestyä ja jos tarvetta kuorittua punajuurta veneen muotoisiksi, laita punajuuret uunivuokaan, lisää uunivuokaan oliiviöljyä suolaa ja mustapippuria. Voit lisätä myös valkosipulia ja yrttejä, oman maun mukaa, sekoita. Paista uunissa noin 180-200 astetta 30 minuuttiia kunnes punajuuret ovat pehmeitä. Keitä lisäksi kastike vuodenjuustosta, laita kattilaan noin desi vuohenjuustokuutioita tai 100g vuodenjuustoa jos sinulla on vuohenjuusto palana. Lisää sekaan ruokakermaa noin desi ja sulata hiljaisella lämmöllä vuodenjuusto kermaan, jos liian paksua lisää kermaa. Tarkista suola.



Risotto a'la Minna


Tämä on yksi lempilisukkeistani, niin täyteläinen ja mehevä risotto, todella hyvää lämpimänä ja kylmänä.


  • n. 50g voita
  • 1 sipuli, salotti käy hyvin
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 2dl risotto riisiä
  • tuoretta timjamia tai basilikaa tai muuta yrttiä.
  • valkoviiniä n 3dl
  • 2-3 dl kanalientä tai kasvislientä
  • parmesan raastetta 1 dl
  • valion kolmen juuston kermaa 1 dl tai muuta kermaa
  • suola, pippuri maun mukaan
Hienonna sipuli ja valkosipuli pieneksi ja laita voi kattilaan, kuullota sipuleita hetki ja lisää riisi. Anna riisin kuullottua hetken, noin 3 minuuttia koko ajan sekoittaen. Lisää valkoviini ja anna kiehua hiljalleen kasaan, lisää kanalientä aina silloin tällöin että risotto pysyy koko ajan nesteessä, sekoita ja vahdi risottoa ettei neste pääse loppumaan, riisi on kypsää noin 18 minuutin kuluttua. Lisää tuore timjami, parmesan raaste ja juustokerma lopuksi, älä enää keitä risottoa. Risoton kuuluu olla mehevää ja kosteaa. Lopuksi voit vielä lisätä nokareen voita, nam.


Avokado Salaatti

Avokado salaattiin tarvitset:

-1 avokado
-1 tomaatti
-1 valkosipulinkynsi
-1-2 rkl appelsiinimehua
-1-2 rkl majoneesia, creme fraichia tai maustamatonta jugurttia
-ripaus suolaa, mustapippuria, chili jauhetta

Pilko avokado ja tomaatti pieniksi kuutioiksi, raasta mukaan vakosipuli sekä lisää mausteet, appelsiinimehu ja majoneesi tai mitä haluat laittaa.


Marinoitu parsakaali

Kuva ensimmäisenä sivustolla.

-1 kokonainen parsakaali
- 4-5 rkl ruokajugurttia (voit käyttää myös puolet majoneeaia jos haluat)
- 1 rkl sitruunana- lime mehua (itse suosin nyt limeä) voit myös raastaa hieman kuorta mukaan
- puolikas chili
- 2 valkosipulin kynttä
- suolaa, mustapippuria
- sokeria, siis steviaa 1 tl (ei välttämätön) ruskea sokeri myös hyvä.
- 5 siivua pekonia tai italian kinkkua,
- kourallinen pähkinöitä (cashew paras)

Pese ja pilko parsakaali pieniksi paloiksi, lisää mausteet, jugurtti, sitruunanmehu, pilkottu chili ja valkosipuli sekä sokeri, laita kulhoon tai pussiin marinoitumaan vuorokaudeksi. Ennen tarjoilua paista parsakaalin sekaan pekonit, pilko ihan pieneksi sekä murskaa pähkivät hieman pienemmiksi. Tarjoile heti. Huomio että parsakaalia ei keitetä missään vaiheessa vaan se on raakaa, marinoituessa parsakaali saa hieman pehmeyttä mutta jää ihanan napakaksi syötäessä.
Lisäisin vielä tähän että voit myös keittää parsakaalia hetken, noin 3-4 minuuttia ja sekoittaa kaikki muut ainekset sekaan, tämä on nopeampi tapa. Parsakaalia ei saa keittää kuin hetki, pitää jäädä napakaksi ja hieman kovaksi.

Nopea Tomaattisalsa

Tämä ihana lisuke onnistuu monitoimikoneella niin näppärästi. Salsa sopii niin lisukkeena kanalle, lihalle, salaatin kanssa, avokadon täytteeksi, leivän päälle.


  • 2-3 tomaattia
  • puolikas paprika
  • 3 valkosipulin kynttä
  • pieni sipuli
  • puolikas chili
  • suolaa, pippuria, ripaus sokeria
  • 1-2 rkl oliiviöljyä
Poista tomaateista siemenet, pilko kaikki kasvikset monitoimikoneeseen, lisää mausteet ja oliiviöljy, pyöräytä konetta muutaman kerran että saat kaikki ainekset pieneksi ja sekoittumaan keskenään. Helppoa!!

Kurkku Salsa

Tätä salsaa voit tarjoilla kanan, kalan ja vihannesten kanssa, menee myös hyvin vaikka leivän päällä.


  • pieni keltasipuli
  • puolikas kurkku
  • suolaa, steviaa (sokeria) 
  • 1 valkosipilinkynsi
  • sitruunamehua 2 rkl tai -ja valkoviinietikkaa
  • tuoretta tilliä tai muuta yrttiä
Halkaise kurkku ja poista siemenet, pilko pieneksi kuutioksi, kuori sipuli ja pilko pieneksi kuutioksi. Voit käyttää tilliä tai muuta yrttiä, itse käytin nyt basilikaa. Silppua yrtit ja valkosipuli, mausta sitruunamehulla suolalla ja sokerilla, itse käytin steviaa, ihan vähän vain.


Savuporo perunasose

2 annosta

2 perunaa
  • voita 1-2 tl
  • kermaa 1-2 rkl
  • vaihtoehtoisesti 1/2 murskattu valkosipulinkynsi, itse tykkään lisätä
  • 2-3 siivua kylmäsavuporoa tai muuta kylmäsavulihaa, nauta tai hevonen, voit myös laittaa paistettua pekonia
  • tuoretta timjamia tai rakuunaa tai muuta yrttiä
Keitä perunat kypsiksi. Lisää seokseen voi ja kerma, soseuta tasaiseksi, lisää loput ainekset ja sekoita.


Peruna fondant
  • 2 perunaa
  • 2-3 dl vahvaa kanalientä
  • voita
  • suolaa, pippuria
Leikkaa perunasta joko neliömäisiä tai pyöreitä noin 1-1,5 cm paksuisia paloja. Laita kattilaan vahva kanaliemi, voita noin 2 rkl, suolaa ja pippuria. Keitä perunat kypsäksi liemessä, tarkkaile että perunan muoto ei hajoa keitettäessä. Kun peruna on kypsä voit valuttaa sitä hetken esim. talouspaperin päällä. 


Palsternakkapyre


  • 1 palsternakka
  • ranskankermaa tai smetanaa 2 rkl
  • suolaa, ripaus sokeria tai vastaavaa
  • nokare voita
Kuori ja paloittele palsternakka, keitä kypsäksi ja pehmeäksi vedessä. Kun palsternakka on kypsä valuta vesi pois, lisää kaikki muut ainekset ja soseuta silkkiseksi pyreeksi, voit vielä paseerata siivilän läpi jos tarvetta. Paseeraus, siivilän läpi painamalla soseutettu.




Punajuuria ja vuohenjuustoa


Ai, jai, hyvää, itse todella pidän vuohenjuustosta.


  • punajuuria, raakoja
  • tuoretta timjamia
  • suolaa, pippuri
  • vuohenjuustoa
  • suolaa, pippuria, oliiviöljyä
Pese punajuuret, keitä kypsiksi joko kiehuvassa vedessä tai  kypsennä uunissa. Kuori jäähtyneet punajuuret tai jos kuori ohutta ei tarvitse kuoria ja leikkaa mieleisiksi paloiksi, paista punajuuria pannulla öljyn, timjamin ja valkosipulin kanssa että saavat hieman väriä ja makua. Paista vuohenjuustokiekko kauniin ruskeaksi. Laita punajuuri viipaleet lautaselle, hieman suolaa ja pippuria ja päälle vuohenjuustokiekko. Kaveriksi sopii mainiosti tumma balsami kastike.













Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 Hei kaikille!! www.dmkdesignminnakokko.com Nyt on uutta: DMK Design Minna Kokko, on avannut jälleen ovensa nettikaupan muodossa. Laadukkait...