Kala ja äyriäiset


Täältä löydät reseptejä erilaisiin kala-ja äyriäisruokiin ja jos et läydä niin laita viestiä niin lähetän ohjeet.





Jättiravunpyrstöjä, chili, lime                                 Turskaa, beurre blanc,                     
                                                                                    pikkelikurkkua




Bouillabaisse a la Minna

Lohta, porkkanapyrettä ja kalakastiketta













Kuhaa, hernepyrettä, ras el hanout porkkana, paistettuja pottuja ja kesäkurpitsaa




Paistettua Koljaa







Lohileipänen pekonilla ja avocadolla.





  • lohta noin 200 g, kahdelle hengelle tai kolmelle
  • oliiviöljyä, suolaa, mustapippuria
  • saaristolaisleipää
Avokadosalsa

  • 1 avokado
  • 1 tomaatti
  • 1 valkosipuli
  • 1-2 cm pala chiliä
  • limen mehua, puolikas riittää, mustapippuria, suolaa
Lisäksi paistettua pekonia, paahdettuja siemeniä, smetanaa tai creme fraichea.


Leikkaa lohipalasta terävällä veitsellä littanoita siivuja, käsittele koko lohipala. ohuita siivuja ja leikkaa siivut vinoittain. Leikkaa saaristolaisleivästä myös ohuita siivuja. 
Tee salsa. Kuori , poista siemen ja pilko avokado ihan pieneksi kuutioksi, samoin tomaatti, siemenet voit poistaa tomaatista. Pilko sekaan chili ja valkosipuli, lisää puolikkaan limen mehu ja suola ja mustapippuri. Laita pannut kuumiksi, paista leipä oliiviöljyssä molemmin puolin, pekonit omassa rasvassaan ja valuta talouspaperin päällä. Paista heti lohisiivut tämän jälkeen koska ainekset jäähtyvät nopeasti, lohisiivut voivat olla pannulla noin minuutin pari, riippuu paksuudesta mutta tarkoitus olisi että lohi olisi mahdollisimman ohutta, lohen ei tarvitse olla kypsää ja paisto vain toiselta puolelta riittää, pinnalle hieman suolaa. Ala kokoamaan annosta, laita pohjalle salsaa, päälle 1 siivu paistettua saaristolaisleipää, tämän jälkeen muutama paistettu lohisiivu, nokare smetanaa ja vaikka salsaa, taas leipäpala, lohi. Viimeiseksi laita salsaa, vähän smetanaa ja rapeat pekonit. ripottele vielä päälle paahdettuja siemeniä. Wau !!!




Lohipihvit


Nam, ihanat Lohipihvit syntyvät kädenkäänteessä sekä herkullinen avocado salaatti.

- lohta sopiva määrä, noin 4 pihviä saa 200g:sta tuoretta lohta

-1 valkosipulin kynsi
- 1 kananmuna
- 2-3 rkl gluteenitonta jauhoa,
-puoli desiä kauraryynejä, puuroryynejä
-tuoretta tilliä, ruohosipulia tai muita yrttejä
- vähän suolaa, mustapippuria ja paprika- tai chilijauhetta, 
-1-2 rkl smetanaa, creme fraichia, maustamatonta jugurttia tai kermaviiliä

Paista lohta ihan hetki pannulla molemmin puolin jotta saat lihasta helposti irtoutuvaa, saa olla punertavaa sisältä. Laita kaiki muut ainekset kulhoot, raasta valkosipuli, lisää jäähtynyt lohi ja sekoita massaksi, paista oliiviöljyssä hetki että saat kullanruskean pinnan, minuutti kaksi per puoli. Tarjoile kasvisten/perunan/riisin ja avokado salaatin kanssa, avokado saalatin ohje lisukkeissa. Voit käyttää lohipihviin myös, kylmäsavulohta, graavilohta, lämminsavulohta, näin Joulun jälkeen varmasti kaikille jää kaappiin lohta eri muodoissa joten oiva tilaisuus tehdä muutama lohipihvi.




Purkkipihvit Tonnikalasta

Nopea, vaikka lauantai-illan Purkkipihvit Tonnikalasta onnistuu kokemattomaltakin kokilta! Sekoita kaikki ainekset keskenään ja paista pannulla muutama minuutti per puoli ja uuniin viideksi minuutiksi.Tarjoile maustamattoman jugurtin kanssa tai toki voit maustaa jugurttia valkosipulilla, mustapippurilla, suolalla ja sitruunamehulla, yrttejä on myös hyvä käyttää. Ripottele jugurtin pinnalle vaikka tuoretta silputtua basilikaa, korianteria, persiljaa tai minttua. 



- 1 purkki tonnikalaa oljyssä
- 2 rkl durum vehnäjauhoja tai muita jauhoja
- 1 rkl kauraryynejä
- 1-2 valkosipulinkynttä pilkottuna
- 1-2 cm chiliä pilkottuna
- 1 kananmuna
- puolikkaan sitruunan mehu
- 1 rkl parmesan juustoraastetta
- 1 pieni salotti sipuli hienonnettuna
- 1 rkl tuoretta yrttiä, minttu, persilja,korianteri tai balsilika, kuivattua 1 tkl.
- suolaa ja mustapippuria

Massasta jää kiinteä jota on helppo käsitellä käsin. Pyöräytä 4-5 pihviä, paista muutama minuutti per puoli paistinpannulla ja laita vielä viideksi minuutiksi uuniin, 200c että sisus myös hieman kypsyy. Vaihtoehtoisesti voit paistaa miedolla lämmöllä kauemmin paistinpannulla, ainakin 5-6 minuuttia per puoli.


Tonnikalapasta

Ihanaa , helppoa.

-gluteenitonta pastaa sopivasti, riippuu kuinka paljon syöjiä
-purkki tonnikalaa, riittää kahdelle
-tomaatti pyrettä 2 rkl
-1 valkosipulin kynsi
-(vettä)
-suolaa, mustapuppuria, chili jauhetta, tilkka sitruunamehua
-kermaa, 3 juuston kerma paras, noin 2dl (smetana tai cream fraiche myös erittäin hyvä vaihtoehto)
-oliiviöljyä

Laita pasta vesi kiehumaan, gluteeniton pasta tarvitsee koko ajan kiehuvan veden, muuten pastat tarttuvat toisiinsa. Lisää veteen suolaa ja oliiviöljyä, keitä pakkauksen ohjeen mukaan. Laita kattilaan pohjalle oliiviöljyä, lisää purkki tonnikalaa, tomaattipyre, tilkka vettä ja kiehauta, lisää mausteet, sitruunamehu ja kerma, keitä hetki hiljalleen, muutama minuutti ja valmista!!! Tuore tilli sopii mainiosti tähän annokseen ja parmesan raaste.

Gratinoitu hummeri


Uuuu hyvää. Reseptissä käytetty valmiiksi keitettyä pakastettua hummeria. Sulata hummeri pakkauksen ohjeen mukaan, irroita varovasti pyrstöliha sekä poista suoli, irroita saksista liha. Pilko lihat hieman pienemmiksi ja huuhdo kaikki muut hummerin osat. Tee täyte:
  • hummerin lihaa
  • 2 rkl ranskankermaa
  • parmesanjuustoa raastettuna
  • 1-2 tl sitruunanmahua
  • suolaa, pippuria
Asettele pienennetyt hummerinlihat pyrstökuoren päälle joka on huuhdeltu hyvin. Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään ja levitä lihan päälle, gratinoi uunissa grillivastuksen alla noin 5-7 minuuttia kunnes pinta on kauniin ruskea, voit vielä lisätä parmesanraastetta täytteen päälle ennen uuniin menoa. Älä paista kauempaa kuin 5-7 minuuttia muuten hummerinliha sitkistyy. Tee hummeriliemi, ohje kastikkeissa.


Keitetyt kalapyörykät

Tähän annokseen tarvitset monitoimikoneen, kalaa mielesi mukaan, valkoista kalaa esim sei, kuha, itse pidin kun laitoin sekaan maukasta lohta, voit kokeilla vaikka savustettua lohta.


  • valkoista kalaa 200 g, lohta 100g
  • mausteita mielen mukaan , suolaa, pippuria, 
  • 2 valkosipulin kynttä
  • pieni pala chiliä
  • 1 kananmuna
  • pieni pala paprikaa jos maistuu
  • sitruunan mehua 2 rkl
  • 2rkl tai sen verran että saat kiinteän massan jauhoja, itse käytin maissijauhoa, voit käyttää mitä vaan jauhoja.
  • kalaliemi (kuutio+vesi), tippa soijsssoijaa, vaihtoehtoisesti voit keittää pullat kookosmaidossa
Laita kaikki ainekset paitsi jauhot monitoimikoneeseen, pyöräytä konetta niin että ainekset ovat hyvän näköistä massaa, lisää seokseen laitteen käydessä jauhot, seos saa olla kiinteää että saat siitä pyöritettyä palleroita mutta ei liian kiinteää. Laita kattilaan mieleisesi keitinliemi, esim. kalalientä ja soijaa tai vettä ja kookosmaitoa tai vain ihan vettä ja oliiviöljyä sekä suolaa. Kahden lusikan avulla saat tehtyä ihan kivan näköisiä palleroita, laita pallerot kiehuvaan liemeen ja keitä noin 4 minuuttia, tarkista että pallerot ovat kypsiä. Todella hyvää esimerkiksi keitetyn parsakaalin tai ruusukaalin kanssa, liemestä voit tehdä vaikka kala tai kasviskeiton seuraavaksi päiväksi.


Hummeriliemi, Rapuliemi

Hummeriliemi on aivan ihana tarjottava keiton muodossa, lisää pohjalle paahdettua leipää, hummerinlihaa tai jokirapuja ja kaada kuuma hummeriliemi lautaselle. Voit hieman maustaa rapuja esim. 1 rkl majoneesia, 1 rkl ranskankermaa, tilkka sitruunanmehua.


  • pieni porkkana
  • timjamia
  • salottisipuli
  • pieni pala juuriselleriä
  • 1 valkosipuli
  • hummerin perkeet, hyvin pesty tai rapujen perkeitä
  • vettä, valkoviiniä
  • tilkka konjakkia
  • 1 rkl tomaattipyrettä
  • ruokakermaa 0,5 dl
Pilko kaikki ainekset pinenemmiksi ja freesaa hetki oliiviöljyssä tai voissa, 6-8 minuuttia. Lisää vesi noin 1 dl ja valkoviini 2 dl, keitä kokoon noin 30 minuuttia. Siivilöi liemi toiseen astiaan ja laita takaisin liedelle, lisää loput ainekset, konjakki, mausteet, tomaattipyre ja ruokakerma ja keitä hetki kasaan että saat täyteläisen liemen.


Raputäyte avokadolle, toast Skageniin ja lisukkeeksi


  • kourallinen katkarapuja
  • tilkka sitruuna tai limemehua
  • suolaa, mustapippuria
  • 1 pilkottu sipuli
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 2rkl majoneeesia, 3 rkl maustamatonta jugurttia, smetanaa tai creme fraichia
  • pala chiliä
  • 1 pieni sipuli 
  • tuoretta tilliä, ruohosipulia tms.
Liota ja valuta kakaravut hyvin jos käytät pakastettuja katkarapuja. Pilko sipulit ja chili pieneksi. Sekoita kaikki aineet keskenään ja mausta suolalla ja pippurilla, itse lisäsin tähän versioon tuoretta basilikaa, erittäin hyvää.




Suussa sulava rapu, ahven keitto, kahdelle



Keitä rapuliemi, tässä liemessä käytetty:

-Ravun kuoria, myös katkarapu käy, sopiva määrä että saat makua, muista että katkaravun kuoria saa keittää vain 15 min.

-voita 50g

-pala porkkanaa
-puolikas sipuli
-tuoretta timjamia
-laakerinlehti
-sitruuna mehua tai valkoviiniä
-1 valkosipulin kynsi
-4 dl kalalientä (1 kalaliemikuutio)
-tomaattipyreetä 1-2rkl
-noin 2 desi Valion 3 juuston kermaa

-1 ahvenfile per ruokailija
-muutamia jättiravunpyrstöjä
-simpukoita halutettasi
-koristeluun rukolaa

Pilko vihannekset ja freesaa kattilassa voissa 5 minuuttia, Lisää kalaliemi, viini sekä mausteet. Keitä noin 15 minuuttia, siivilöi ja lisää tomaattipyree ja kerma, anna vielä hijaan kiehua muutama minuutti. Lisää ahvenfileet tai mitä kalaa käytätkin liemeen, ne kyspyvät kuumassa liemessä muutamassa minuutissa, tässä vaiheessa voit vielä lisätä liemeen nokareen voita. Koristele annos jättiravuilla, jos ostat ne raakana paista tai keitä kypsiksi, 2-3 minuuttia niin rapu on kypsä. Koristele vielä paahdetuilla pinjansiemenillä sekä rucolalla. Tarjoile paahdetun valkosipulileivän kanssa.


Voissa haudutettu kuha



  • kuhafilettä tai muuta valkoista kalaa, n . 100g per nokka
  • paljon voita tai oivariinia, 150 g ( vaihtoehto vettä ja öljyä)
  • tuoreita vihanneksia, kukkakaalia, tomaattia ja pinaattia
  • suolaa, pippuria
  • limen mehu
Laita voi kattilaan ja sulate se, kun seos on jäähtynyt hieman, lisää kalapalat, älä enää keitä vaan anna kalojen hautua lämpimässä voissa. Pese ja pilko kasvikset, laita toiseen kattilaan nokare voita ja tippa vettä, hauduta vihanneksia hetki kattilassa, lisää suola, pippuri ja limenmehu. Valmis nautittavaksi.


Nopea kesäinen kalakeitto


Annos kahdelle.


  • voita 50g
  • 200g valkoista kalaa, lohta, kylmä tai lämminsavulohta
  • kukkakaalia noin 200g
  • 1 iso kevätsipuli
  • vettä pari desiä, tilkka valkoviiniä
  • 1 kanaliemikuutio/kasvisliemikuutio/kalaliemikuutio, kanalimikuutiosta saa upean maun keittoon, suosittelen sitä
  • 1dl kermaa, valio 3 juustoa
  • suolaa
  • 2 tomaattia
  • 1 valkosipulinkynsi
Pilko kukkakaali ja valkosipuli sekä sipuli pieniksi. Laita voi kattilaan ja lisää kasvikset, säästä koristeluun muutama kevätsipulin varsi. Kuullota vihanneksia hetki, lisää vesi, valkoviini ja kanaliemikuutio, keitä 10 minuuttia ja lisää kerma, älä enää keitä vaan vähennä lämpöä, lisää kalapalat ja anna hautua hetki, kala on kypsä muutamassa minuutissa kuumassa liemessä, kun kalat ovat valmiit lisää pieneksi pilkotut tomaatit ja kevätsipulinvarsi, tarkista suola.

Turskaa pinjansiemenillä
  • turskafilettä n. 100g per ruokailija
  • suolaa, pippuria
  • oliiviöljyä
  • pinjansiemeniä
Tänään valmistin turskan parilagrillissä. Laita kulhoon oliiviöljyä, suolat ja pippurit sekä kalafileet, pyöräyttele että mausteet leviävät kalan pintaan. Aseta kalafileet parilalle ja ripottele päälle pinjansiemenet, paista muutama minuutti ja laske parilan kansi alas jotta pinjansiemenet kypsyvät, odota noin minuutti että pinjansiemenet saavat kauniin värin. Älä paista kalaa liikaa muuten siitä tulee kuiva. Jos et omista parilaa paista kalat normaalisti pannulla molemmilta puolilta, noin minuutti puolitoista per puoli ja ruskista pinjansiemenet pannulla erikseen.


Kevyt lohifile


  • 100g lohifilettä per ruokailija
  • kukka- ja parsakaalia yhteensä 60g
  • suolat, pippurit, valkosipuli- ja paprikajauhe
  • koristeeksi mitä löytyy, tomaattia, paprikaa.....
Kiehauta parsa- ja kukkakaali vedessä. Soseuta kevyesti haarukalla, lisää suolat, pippurit, valkosipuli ja paprikajauhe, maun mukaan.

Lorauta oliiviöjyä pannulle, kuumenna pannu kunnolla, paista lohifilettä nahkapuoli alaspäin ja käännä vain hetkeksi lihapuoli paistumaan, katso että et paista liikaa, lohi saa jäädä hieman raaksi sisältä tai sanotaanko meheväksi, jätä lohi alle 60 asteiseksi jos käytät paistomittaria, 50 astetta on hyvä ettei kala paistu liian kypsäksi. Vähähiilihydraattinen annos.



Kokkoset
Kylmä rapu Kokkonen


  • 4-5 jättikatkaravun pyrstöä per ruokailija
  • tillipesto, katso ohjeet kastikkeista
Valmista tillipesto ohjeen mukaan, jos ravut ovat pakasteita sulata ne ensin ja huuhtele, katso että suoli on poistettu. Laita ravut tillipestoon ja jääkaappiin pariksi tunniksi ja tarjoile Kokkosina. Jos ravut raakoja, poista mahdollinen suoli ja paista nopeasti pannulla ja sekoita tillipesto rapuihin ja anna marinoitua jääkaapissa ennen tarjoilua. Toki voit tarjoilla ravut myös lämpiminä ja sekoittaa lämpimät ravut tillipestossa ja pöytään.



Kokkoset
Kylmä lohi Kokkonen kinkku murskalla




  • tuoretta lohta
  • oliiviöljyä
  • suolaa
  • ilmakuivattua kinkkua, pekonia tai vastaavaa
Leikkaa kauniita ohuita viipaleita lohesta, laita muutamaksi tunniksi marinaadiin, oliiviöljy ja suola. Paahda kinkku viipaleet uunissa rapeiksi mutta älä polta. Murskaa kinkkuviipaleet vaikka lihanuijalla pieneksi muruksi.


Asettele marinoidut lohiviipaleet lautaselle ja ripottele päälle paahdettua kinkkumurskaa. Takuulla hyvää.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 Hei kaikille!! www.dmkdesignminnakokko.com Nyt on uutta: DMK Design Minna Kokko, on avannut jälleen ovensa nettikaupan muodossa. Laadukkait...