2016. Olen täysin hurahtanut Espanjalaisen keittiön makuihin, vivahteikkaaseen ruokakultuuriin, tuoreisiin raaka-aineisiin, viineihin sekä hurmaaviin tuoksuihin, valkosipuliin, tuoreisiin yrtteihin sekä kasvisruokiin ja yleensäkin Espanjalaiseen elämäntapaan, ihmisten ystävällisyyteen, perhekeskeisyyteen. lämpöön. Itse en kovinkaan paljoa ole Espanjassa makustellut mutta siihen tulee nyt muutos ja unelma olisikin päästä kiertämään koko maa vielä tässä elämässä, kulinaristinen matkani Espanjan ympäri. Olen kokannut paljonkin Tapaksia ja tehnyt niistä omia Pohjoismaisia versioitani, Kokkosia.
Espanjalainen keittiö voidaan jakaa kuuteen eri ryhmään.
- eteläespanjalainen eli andalusialainen keittiö
- itäespanjalainen keittiö
- pohjoisespanjalainen keittiö
- keski- ja länsiespanjalainen keittiö
- Baleaarien keittiö sekä
- kanarialainen keittiö
Hurmaava Espanjalainen elämäntyyli
Täynna väriä ja lämpöä, leutoa ilmastoa, upeita maisemia, historiaa, fiestoja, värikkyyttä, rentoa ja nautinnollista elämäntapaa.
Yksi asia on varma, elämä Espanjassa ei ole tylsää.
Perusraaka-aineita ovat mm. oliiviöljy, tomaatti, paprika, sitruuna, oliivi, kala, merenelävät, valkosipuli, kinkku, peruna, chorizo, erilaiset pavut, persilja, pähkinä, juusto, tuoreet hedelmät, ja vihannekset, leipä, riisi etelä ja itä Espanjassa.
Lihoista käytetään yleisimmin, lammasta, possua, jänistä, vasikkaa. Arabihallinnon vaikutus näkyy voimakkaasti maakuntien ruoissa.
Tarinan mukaan Tapakset keskitiin kun aperitiivina nautittavaan viinilasilliseen pyrkivien pörriäisten
esteeksi nostettiin leipäviipale. Myöhemmin viipaleen päälle on keksitty lastata monenmoisia ruokahalua kiihottavia suupaloja. Tapas, pintxos, aperitivos - rakkaalla lapsella on monta nimeä.
Makumatka Espanjaan
12.2018 Makumatka Espanjaan alkaa. Ensimmäisenä kohteena Alicante sekä Valencia. Seuraavaksi Benidorm.
Espanjalaisia herkkuja.
- Patatas Bravas-kuoritut , uppopaistetut perunat sekä kastike jonka resepti vaihtelee maakunnittain.
- Paella-riisi, kasvkset, kana ja kaninliha, mausteet. Rannikolla kala ja äyriäiset
- Gazpacho-Andalucialainen kylmä tomaattikeitto. Tomaatti, kurkku, valkosipuli, paprika, sipuli, oliiviöljy, suola ja viinietikka.
- Jamon Iberico-iberialaienn kinkku
- Calamari-friteerattuja kalamarin renkaita-uppopaistetut kalmarit tarjoillaan raikkaan sitruunan kera
- Pulpo a la gallega-keitetty mustekala tarjoillaan keitettyjen perunasiivujen kanssa, mausteena oliiviöljy, suola ja paprikajauhe.
- Tortilla Espanola- perunamunakas. Paistettua perunaa ja kananmunaa.
- Crema Catalana-catalonialainen paahtovanukas, maustettu kanelilla ja sitrunalla
- Fabada Asturiana-asturialainen muhennos. Valkoiset pavut, sianliha, pekoni, musta morcilla makkara, chorizo sekä sahrami.
- Chhorizo-iberialainen makkara-rasvainen sianliha, paprika ja chili.
Espanjalainen Kala-äyriäiskeitto Paistetut "Espanjalaiset" muikut
Espanjalaistyyliset Tapas pyörykät
Aiolia, tonnikalaa, paahdettua serrano murua
Chorizo makkara on yksi espanjalaisen keittiön vakioista. Tätä voi lisätä melkeinpä kaikkiin ruokiin, itse paistan chorizoa aina ennen tarjoilua.
Espanjalainen aamupala
Espanjassa tarjotaan joka kahvilassa aamupalaksi paahdettua leipää, tomaattimurskaa tai eri muodossa olevaa tomaattia sekä appelsiinimehua. Siis niin ihanaa. Maksaa yleensä 1e.
Cafe con leche, zumo de naranja, tostade con tomate. Tässä oma versioni tomaatista. Kalttaa tomaatti, purista siemenet ulos ja vaikka haarukalla hieman muserra tomaatinlihaa. Paahda siivu hyvää leipää ja laita tomaattia päälle, ripottele myös hieman suolaa ja halutessasi vähän oliiviöljyä. Muuta et tarvitsi aamun aloitukseen!!
Aiolia ja pintxoja
Paahda maalauspatonkisiivuja hetki uunissa, lisää ennen uunia siivun päälle hieman voita. Laita leivän päälle aiolia, sekä pieni siivu manchego juustoa, siivu choritzoa ja koristeeksi vaikka rukolaa. Nam !!
Ihana, lämmin, appelsiininen, espanjalainen lihapata
Tortilla Espanola
Tortilla Espanola, espanjalainen perunamunakas chorizo makkaralla. Paista valmiiksi keittyjä perunasiivuja hetki pannulla oliiviöljysä. Lisää maun mukaan valkosipulia, yrttejä tai paista sekaan chorizoa muutama siivu. Vatkaa 4 munaa tehokkaasti rikki ja lisää pannuun, paista noin 7 minuuttia ja laita pannu vielä uuniin noin 5 minuutuksi, niin että munakas on kypsynyt kauttaaltaan. Jos käytät raakoja perunoita niin paista niin kauan oliiviöljyssä kunnes perunasiivut ovat pehmeitä, ohuet siivut paistuu noin 15 minuuttia.
Paistettuja uusia perunoita uunissa.
Tämä filotaikina pasteija sopii mainiosti Tapas pöytään vaikka filo ei olekaan Espanjasta kotoisin vaan kaakkoiseuroopasta.
Espanjassa tarjotaan joka kahvilassa aamupalaksi paahdettua leipää, tomaattimurskaa tai eri muodossa olevaa tomaattia sekä appelsiinimehua. Siis niin ihanaa. Maksaa yleensä 1e.
Cafe con leche, zumo de naranja, tostade con tomate. Tässä oma versioni tomaatista. Kalttaa tomaatti, purista siemenet ulos ja vaikka haarukalla hieman muserra tomaatinlihaa. Paahda siivu hyvää leipää ja laita tomaattia päälle, ripottele myös hieman suolaa ja halutessasi vähän oliiviöljyä. Muuta et tarvitsi aamun aloitukseen!!
Aiolia ja pintxoja
Paahda maalauspatonkisiivuja hetki uunissa, lisää ennen uunia siivun päälle hieman voita. Laita leivän päälle aiolia, sekä pieni siivu manchego juustoa, siivu choritzoa ja koristeeksi vaikka rukolaa. Nam !!
Ihana, lämmin, appelsiininen, espanjalainen lihapata
Tortilla Espanola
Tortilla Espanola, espanjalainen perunamunakas chorizo makkaralla. Paista valmiiksi keittyjä perunasiivuja hetki pannulla oliiviöljysä. Lisää maun mukaan valkosipulia, yrttejä tai paista sekaan chorizoa muutama siivu. Vatkaa 4 munaa tehokkaasti rikki ja lisää pannuun, paista noin 7 minuuttia ja laita pannu vielä uuniin noin 5 minuutuksi, niin että munakas on kypsynyt kauttaaltaan. Jos käytät raakoja perunoita niin paista niin kauan oliiviöljyssä kunnes perunasiivut ovat pehmeitä, ohuet siivut paistuu noin 15 minuuttia.
Mozzarellaa, tuoreita kotimaisia tomaatteja, sipulia varsineen, suolaa, mustapippuria, oliiviöljyä ja balsamico kastiketta !!
Paistettuja uusia perunoita uunissa.
- Tee mutamia viiltoja pestyihin uusiin perunoihin, pyörittele perunoita oliivioljyssä, ripottele päälle hieman suolaa. Uuniin, noin 180 astetta kunnes perunat ovat kypsiä ja kauniin kullanruskeita. Ripottele paiston jälkeen perunoiden päälle mieleistäsi tuoretta yrttiä ja raasta vaikka vielä valkosipulia.
Tämä filotaikina pasteija sopii mainiosti Tapas pöytään vaikka filo ei olekaan Espanjasta kotoisin vaan kaakkoiseuroopasta.
- Hieman samanlainen kuin Empanada-piirakaktaikinasta tehty pasteija jossa usein kalatäyte. Mutta voit kokeilla täytteeksi esim chorizo makkaraa, valkosipulia, chiliä, sipulia, savupaprikajauhetta, yrttejä, raastettua manchegojuustoa sekä ranskankermaa.
Dippaile filopasteijaa erilaisiin kastikkeisiin, esim pesto tai yrteillä ja sitruunalla maustettu creme fraiche.
http://www.torreteam.com/index.php?option=com_content&view=article&id=3&Itemid=111
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti