Monen yllätykseksi kvinoa sisältää enemmän proteiinia kuin useat viljat ja se on aminohappopitoisuudessaan ainutlaatuinen.
1. Kvinoa ei ole viljaa
Vaikka kvinoaa käytetään ruoanvalmistuksessa viljojen tapaan, ei se ole heinäkasvi kuten tutut viljat. Kvinoasta syödään useimmiten sen siemen, joka keitetään riisin tapaan. Kvinoan sukulaiskasveja ovat sen sijaan esimerkiksi punajuuri ja pinaatti.
2. Tärkeitä aminohappoja
Kvinoassa on ihmisen tarvitsemia välttämättömiä aminohappoja juuri oikeassa suhteessa. Tämä on harvinaislaatuista kasvikunnan tuotteelle.
3. Erityisen paljon proteiinia
Proteiininlähteenä kvinoa on riisiin ja muihin viljoihin verrattuna erityisen hyvä, sillä se sisältää niitä enemmän proteiinia. Kvinoassa on myös paljon ravintokuitua, fosforia, rautaa ja magnesiumia.
4. Satoja eri laatuja
Kvinoasta tunnetaan yli 100 eri lajiketta. Näistä kaikkein tunnetuimpia ovat valkoinen, punainen ja musta kvinoa. Valkoista kvinoaa on saatavilla kaupoissa kaikkein eniten. Punaista kvinoaa käytetään erityisen paljon salaateissa, sillä se säilyttää keittämisenkin jälkeen muotonsa hyvin. Mustan kvinoan maku on erityisen makea.
5. Kvinoa on hyvä pestä
Kvinoan pinnalla on joskus yhdisteitä, jotka saattavat maistua kitkeriltä. Tästä syystä kvinoa olisi hyvä huuhdella ennen keittämistä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti